Kommercielt samarbejde med Lead Supply - Hele denne side er en annonce

Hvad er et annuitetslån?

Annuitetslån

Skrevet af: Lead Supply A/S

Et annuitetslån er en bestemt type lån, hvor låner betaler det samme beløb hver termin. Det er derfor også typisk et fastforrentet lån, men der gælder nogle særlige ting for et annuitetslån, som vi vil gennemgå her, så du kan få styr på, hvordan et annuitetslån afbetales. 

På denne side kan du altså blive klogere på, hvad et annuitetslån består af, og hvordan det fungerer. Det er altid godt at vide som låntager, hvordan et annuitetslån fungerer, så man ikke bliver blæst bagover af de mange begreber, en långiver kan skyde mod dig. 

Hvad består et annuitetslån af?

Et annuitetslån består af mange forskellige dele, som er vigtige at kende, inden du tager sådan en type lån. Som udgangspunkt er det vigtigste, at du altid betaler det samme beløb hver termin. Det kan du regne med. Den store forskel findes dog i, hvor meget af det betalte beløb, der går til rente og selve afdraget. Et annuitetslån består af: 

  • Dit lån (også kaldet hovedstol) – fx 25.000 kr.
  • Rente – fx en rente på 4 %
  • Ydelse – det beløb, du har aftalt med låneudbyder, at du skal betale hver termin
  • Termin – består af en rentetilskrivning og et afdrag
  • Rente af gæld – renten af gælden tilskrives og beregnes hver termin
  • Afdrag – det beløb, der afskrives af gælden

Selve lånet, renten, ydelsen, renten af gælden og afdraget hænger sammen under hele lånets tid. Det eneste, der som udgangspunkt ikke ændrer sig, er ydelsen. Den er nemlig fastlagt med din låneudbyder. Hvis du har ovenstående lån på 25.000 kr. med en rente på 4 %, som du skal betale over 10 terminer, vil du betale 3.082 kr. i fast ydelse hver termin. Af det beløb vil nogle af pengene gå til renten, mens resten vil gå til afdraget. Jo mere du har afdraget, jo færre penge vil gå til renten. Når du optager sådant et lån, kan du få din låneudbyder til at lave en tabel, der viser en oversigt over dine terminer. 

Du kan se sådan en tabel her (alt er i kroner):

Termin123
Gæld25.000 kr.22.918 kr.20.752 kr.
Ydelse3.082 kr.3.082 kr.3.082 kr.
Rente af gæld1.000 kr.917 kr.830 kr.
Afdrag2.082 kr.2.166 kr.2.252 kr.
Restgæld22.918 kr.20.752 kr.18.500 kr.

Efter 10 terminer vil gælden være betalt. 

Fast eller variabelt annuitetslån?

Du kan få et annuitetslån, som enten er fastforrentet eller variabelt. Tabellen foroven er et eksempel på et fastforrentet annuitetslån, men det kan også gøres som et variabelt lån. Hvis du har et annuitetslån med en variabel rente, kan renten stige og falde. Den variable følger markedsrenten, som i øjeblikket er lav. 

Leder du efter et annuitetslån? 

Et annuitetslån giver som regel få overraskelser, fordi du altid er klar over, hvad din månedlige ydelse er. Skal du bruge et lån til et hus eller bil, er annuitetslån typisk gode at vælge. Uanset hvad du skal låne penge til, er det altid en god idé at undersøge lånemarkedet inden, da der kan være penge at spare. Lån penge nemt med Ekstra Bladet låneguide, hvor du hurtigt og nemt kan få et overblik over lånemuligheder.