Hvad er løbetid?

Hvad er løbetid

Skrevet af: Lead Supply A/S

Har løbetid ikke noget med hunde at gøre? Jo, det har det, men ikke når vi taler om løbetid i forbindelse med lån. Det følgende kommer altså til at handle om løbetider i forbindelse med lån, og det er bestemt ikke ligegyldigt, hvilken løbetid du har på et lån. 

Løbetiden på et lån er en vigtig detalje i dit lån, og den bestemmer, hvor lang tid dit lån varer. Det er i virkeligheden meget enkelt. Hvis du har et lån med en løbetid på 24 måneder, så har du præcis 24 måneder til at tilbagebetale lånet. Læs mere om det her. 

Hvor lang er løbetiden?

Et låns løbetid afhænger typisk af dit budget og lånets størrelse. Et lån kan vare alt fra et par måneder til mange år. Når du tager et lån, aftaler du altid en løbetid med låneudbyderen, så både du som debitor og kreditor kan være sikre på, hvornår lånet skal afsluttes. Det er klart, at løbetiden kan være meget lang, hvis du tager et stort lån, fordi du skal betale mange penge tilbage. Men et låns løbetid kan både være for kort og for lang, og derfor er det vigtigt at have blik for flere forskellige ting. 

Værd at overveje i forbindelse med løbetid på et lån

Det er ikke helt ligegyldigt med løbetiden på dit lån. Nogle tror, at det er vigtigt at betale sit lån så hurtigt som overhovedet muligt, mens andre ikke altid husker at tænke frem eller vil betale mindre hver måned, så løbetiden bliver lang. Der er gode grunde til begge dele, men nogle kan også være mytiske. Lad os lige tage et nærmere kig på dem.

1. Jo hurtigere jeg betaler, jo bedre

Ja, det kan der faktisk være noget om. Du betaler altid renter, når du tager et lån, og jo længere tid, du bruger på at betale, jo flere gange skal du også betale renter for det lånte beløb. Men det kan dog også være problematisk at betale et lån alt for hurtigt. Grunden til det er den månedlige ydelse. Hvis du vælger en kort løbetid, får du en høj månedlig ydelse. Så du skal være sikker på, at du har råd til at betale en høj ydelse i længden. Hvis du ikke har det, kan uforudsete udgifter måske blive et problem, da mange af dine penge går til afbetaling af lånet. 

2. En lang løbetid giver plads i budgettet

Efter at have overvejet den første myte kan man tænke, at det er bedre at have en lang løbetid, da de månedlige ydelser jo ikke høje, og derfor vælter du ikke dit budget. Det kan der være noget om, men her skal du også huske på, at du kommer til at betale et højere beløb i renter. Vi foreslår noget helt andet, som du kan se i punkt 3.

3. Den gyldne mellemvej

Den gyldne mellemvej er typisk det bedste valg for en løbetid. Den skal med andre ord hverken være for kort eller for lang. Sørg altid for at have en løbetid, der passer til din økonomi, så du kan betale dine månedlige afdrag uden at vælte budgettet eller betale mere i rente end nødvendigt. 

Sammenlign låneudbydernes løbetider

Du bør altid sammenligne de forskellige lån, inden du vælger et. På vores sammenligningsside giver vi dig en oversigt over de forskellige lån, deres renter og løbetider.