Hvad er obligationslån?

Obligationslån

Skrevet af: Lead Supply A/S

Et obligationslån er et realkreditlån, som bliver udbetalt i obligationer. Det betyder helt konkret, at dit lån udbetales i obligation, og når du modtager obligationerne, kan du videresælge dem for at få penge selv. Når du har taget et obligationslån, kan du enten selv vælge at sælge obligationerne eller få din bank eller et pengeinstitut til at sælge dem. Et obligationslån kan lyde meget kompliceret, men det behøver det slet ikke at være. 

I det følgende kan du læse mere om, hvordan et obligationslån egentlig fungerer. 

Hvordan fungerer et obligationslån? 

Da et obligationslån er et realkreditlån, er det først og fremmest vigtigt at vide, at det kun kan finansiere op til 80 % af din boligs værdi. 15 % af boligens værdi kan du eventuelt låne af banken, men de sidste 5 %, skal du selv stille med. Lånet bliver finansieret på kapitalmarkedsvilkår, og det betyder, at det lån, du får, altid svarer til det, som enten du, banken eller realkreditinstituttet sælger obligationerne til. Du sælger obligationerne til investorer, der gerne vil investere penge i dem, og derefter bliver dit hus stillet til sikkerhed for de penge, du vil låne. 

Får du din bank eller et realkreditinstitut til at udføre obligationslånet for dig, er det i princippet dem, du låner pengene af, men det er banken eller realkreditinstituttet, der hjælper dig med at finde en investor, der gerne vil investere de penge, som du vil låne.  

Hvad er renten på et obligationslån? 

Renten på et obligationslån afhænger af udbud og efterspørgsel. Hvis der er mange, der gerne vil investere i obligationer, så stiger prisen også på obligationen. Det betyder, at hvis du sælger obligationerne til en høj pris, så får du en lavere rente, end hvis obligationerne blev solgt til en lavere pris. Det betyder også, at hvis der ikke er en stor interesse for obligationerne, så vil din rente blive højere. Det er kursen, der afgør prisen på obligationen. 

Det vil sige, at hvis du vil låne 100.000 kr., og obligationerne handles til kurs 100, så har du solgt for 100.000 kr. På den måde får du, hvad du har brug for. Men det kan også være, at obligationerne bliver solgt til kurs 95, så du kun får 95.000 kr. Når det sker, så vurderer investoren, at det er nødvendigt at få lidt ekstra for at låne pengene ud. Det er markedets tilstand, der ligger til grund for investorens vurdering. Hvis du sælger til kurs 100, bliver du nødt til at låne ekstra. På den anden side kan du sælge til en højere kurs. 

Søg gode råd, inden du tager et obligationslån

Et obligationslån har typisk en lavere rente end et normalt banklån, fordi investorerne ofte får en meget sikker investering. Et obligationslån kan dog også være forbundet med en vis risiko. Hvis du laver et obligationslån med virksomhedsobligationer, så kan du altid risikere, at virksomheden går konkurs. Investerer du derimod i danske statsobligationer eller realkreditobligationer, vil du have en meget sikker investering. Tal eventuelt med din bank.

Du bør altid se dig om efter de bedste lån til dig og holde dem op mod hinanden. Det kan du gøre på vores sammenligningsside her.