Renteudsving: Hvorfor stiger renten?

Rentestigning

Skrevet af: Lead Supply A/S

Renterne går op og ned. Det hører vi tit om, og det er så vigtigt for samfundsøkonomien, at renteudsving også kommer med i nyhederne, men det er ikke altid lige nemt at forstå, hvad der får renterne til at stige eller falde. 

Det vil vi tage et nærmere kig på her. Har du et variabelt lån, der følger markedsrenten, kan det være rart at vide, hvad der egentlig påvirker de renter, du betaler hver måned. En lav rente er rigtig god, fordi det betyder, at dine månedlige omkostninger formindskes, men når renten stiger, bliver det omvendt dyrere for dig at have et lån. 

Renterne påvirkes blandt andet af udbud og efterspørgsel, inflation og politik, og det kan du læse meget mere om ved at fortsætte. 

Hvad har udbud og efterspørgsel at gøre med renten?

Udbud og efterspørgsel er en væsentlig faktor, når det gælder renter. I dette tilfælde taler vi om udbud og efterspørgsel af kredit. Et godt eksempel på, hvordan kredit kan have indflydelse på renterne, kan forklares ved at se nærmere på udbuddet af kredit. Kreditten forhøjes, hvis bankerne har mange penge at låne ud, og det kan være med til sænk renterne. Hvis bankerne omvendt ikke har mange penge at udlåne til låntagerne, så stiger renterne på lån. På den måde kan du altså se, at renterne generelt falder og stiger i takt med hvor mange penge, der kan lånes. 

Renterne kan også påvirkes i forhold til låntagernes adfærd. Hvis der er en meget stor efterspørgsel på at låne penge, kan renterne stige, men hvis der på den anden side er lav efterspørgsel og stort udbud, vil renterne typisk falde. 

Inflation og stigende renter

Inflationen kan også påvirke renterne. En høj inflation medvirker, at pengenes værdi forringes, og derfor kan en høj inflation medføre en stigning i renterne. Grunden til det er, at Nationalbanken bruger renter til at kontrollere inflationen. Hvis Nationalbanken hæver renten i en tid med høj inflation, vil den økonomiske aktivitet normalt også dæmpes, og det kan være med til at holde inflationen skakmat. 

Politik har også betydning for rentesatsen

Den siddende regerings og oppositionens valg indenfor pengepolitik kan have en betydning for renterne. I Danmark har vi fx en fastkurspolitik, hvilket betyder, at den danske krones værdi skal følge euroen så tæt som muligt. Derfor forsøger Nationalbanken at holde en stabil kurs. Hvis kronens værdi går i den forkerte retning, kan Nationalbanken ændre på renten for at stabilisere kronen, så den følger euroen og lever op til fastkurspolitikken. 

Regeringen kan også have indflydelse på renterne på andre måder. Et andet eksempel kan være indgreb, der bestemmer, hvor dyre lån maksimalt må være. I november 2019 var Danmarks erhvervsminister, Simon Kollerup, ude med et tiltag, der skulle indskrænke låneudbyderes renter. 

Det behøver tilmed ikke være politik indenfor Danmarks grænser, der betyder noget for renten. Vi har blandt andet set, at renten faldt, da Donald Trump meddelte, at USA ville gå i en handelskrig med Kina. Omvendt kan en stigning af renterne komme på tale, hvis Trump og USA ophæver handelskrigen. 

Renten kan være fast og variabels

Som et sidste punkt vil vi lige nævne, at der findes to former for renter: Den faste og den variable. Med en fast rente er du sikret mod løbende ændringer i den rente, du har fået tilbudt. Det vil sige, at renten forbliver den samme i løbet af hele løbetiden. 

Modsat kan en variabel rente være underlagt renteudsving løbende. Det skyldes, at den er bundet op på markedsrenten, hvorfor din rente enten kan falde eller stige. Du kan altså risikere, at dit lån bliver dyrerer end først antaget. Omvendt kan lånet også blive billigere. Der er er altså en vis risikovillighed forbundet med en variabel rente. Derfor er denne renteform ofte også en anelse billigere end den faste rente. 

Hvordan finder jeg de laveste renter?

Hvis du leder efter lån, er det en god idé at efterse lånenes renter. Det kan du gøre på vores låneguide her, som giver et overblik over dine lånemuligheder.